Social media analytics toepassen als Marcom professional
Geschatte leestijd: 5 minuten
Social media analytics ondersteunen de werkzaamheden van marketingcommunicatie professionals. In de introductie van dit blog delen we een voorbeeld waarin een communicatieadviseur is gestart voor een nieuwe werkgever en behoefte heeft aan inzicht op het gebied van social media communicatie.
Tijdens een afspraak met een communicatieadviseur van een zorginstelling vertelde zij over haar uitdagingen. Ze was kortgeleden begonnen voor haar nieuwe werkgever en verantwoordelijk voor de communicatie. Met meer dan 50 locaties en geen beleid of strategie is het haar verantwoordelijkheid om structuur te creëren in de communicatie. Zo hebben sommige locaties hun eigen communicatieteam opgezet en zijn zij op eigen houtje social media gaan inzetten. Verder is het onduidelijk hoe de social media accounts worden ingezet en dient er meer helderheid te komen wat er op social media door anderen wordt gecommuniceerd.
Met een social media analyse kun je deze zaken prima in kaart brengen. In deze situatie wordt er gebruik gemaakt van iMonitoring Professional. Dit pakket biedt social media analytics, door social media monitoring te activeren en data te organiseren in een ontworpen maatwerk analyse. Wat je gaat lezen is hoe je de marketingcommunicatie inzichtelijk gaat maken en hoe je deze kunt toepassen voor je werkzaamheden.
1. Hoe start je met social media analytics?
Social media analytics start met het verzamelen van social media data. Hierin maak je een verschil tussen free publicity, wat anderen communiceren over het merk, en wat er vanuit de eigen organisatie wordt gecommuniceerd. Deze informatie verwerk je vervolgens je social media analyse. Probeer zoveel mogelijk social media data te verzamelen over een langere periode en wat relevant is voor jouw analyse. Wanneer je social media monitoring voor een langere periode toepast dan is dit vrij makkelijk om te managen. Wanneer je jouw data hebt verzameld dan kun je dit op verschillende manieren in kaart brengen. Ga je puur voor analytics om te weten hoeveel traffic van social media naar jouw website gaat dan kun je uit de voeten met Google analytics. Wil je sentiment, tone of voice, interactie en reacties meenemen in je analyse dan is het handig om social media software te gebruiken. Heb je genoeg tijd, ben je handig met Excel dan kun je jouw data in dit handige spreadsheat programma toepassen en je grafieken visualiseren.
Heb je social media data verzameld en je social media analyse gemaakt dan kun je zien hoeveel berichten er zijn verzameld, plus het potentiële en daadwerkelijk bereik over deze berichten. Verder kun je een verdeling maken naar;
- type social media platformen.
- Positieve en negatieve berichten.
- Meest voorkomende hashtags en mentions.
- Onderwerpen die gerelateerd zijn aan het merk en welke social media accounts communiceren over het merk.

2. Toepassen van social media analytics
Wanneer je jouw grafieken, tabellen, lijstjes en tag clouds (woordenwolken) hebt geanalyseerd dan kun je drie dingen doen:
Analyse in een laatje leggen en er gaan aandacht aan besteden 😉- Reputatiemanagement actief gaan toepassen.
- Contentmarketing- of communicatiestrategie uitwerken.
Reputatiemanagement
Voor grote organisaties, instellingen en ondernemingen is reputatiemanagement belangrijk. Het is meer dan alleen maar schade-herstel, als marcom professional weet je dit als geen ander. Wanneer je hiervoor verantwoordelijk bent of je start voor een nieuwe werkgever dan wil je zo snel mogelijk weten welke onderwerpen, issues en thema’s belangrijk zijn voor het merk. Vervolgens pas je analytics toe om te zien hoe de reputatie wordt gemanaged en analyseer je of dit op de juiste manier gebeurd. In deze situatie is het monitoren van de eigen sociale media accounts belangrijk.
Ook is er social media monitoring om te weten wat anderen communiceren. Dit geeft een beeld over het imago van het merk. Door beide toe te passen dien je periodiek een social media analyse te hebben. Vanuit je social media analyse werk je met feitelijke informatie, kun je op een actieve manier aan de slag met reputatiemanagement en strategie of beleid uitwerken. Tegelijk laat je hiermee jouw expertise zien en werk je aan vertrouwen bij directie of stakeholders.
Contentmarketing
Door social media monitoring toe te passen op thema’s, issues en onderwerpen kun je in social media analyse zien hoe actueel deze zijn. De informatie uit je dagelijkse of wekelijkse analyse kun je inzetten voor contentmarketing. Het maakt het mogelijk om in te haken vanuit het merk door relevante content hierover te communiceren. Deze vorm van contentmarketing ondersteunt ook reputatiemanagement. Je laat hierdoor zien wat het belangrijk is vanuit het merk en speelt in op de actualiteiten. Wanneer je deze vorm van contentmarketing toepast dan dient dit wel in het communicatiestrategie te passen, ook is er voldoende capaciteit en expertise nodig. Je wilt voorkomen dat het commerciële boodschap wordt. Zorg dat je met contentmarketing kwalitatieve en relevante content communiceert wat informatief is, antwoord geeft op vragen of wat actueel is en wat past bij het merk.
Tot slot
Social media analyses zijn handig wanneer je actief wilt werken en op basis van feiten wilt handelen. De toepassingen in dit blog zijn er slechts twee, maar je kunt ook andere toepassingen bedenken, zoals een social media analyse over de activiteiten van concurrenten, campagnes/ reclame en tv-programma’s. Tenslotte is een social media analyse de uitkomst van social media onderzoek naar de juiste informatie. Zelfs als je social media analyse geen data of te weinig informatie bevat geeft het jou toch informatie, misschien om ergens werk van te maken 😉. Succes!