Support & Downloads

Quisque actraqum nunc no dolor sit ametaugue dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consyect etur adipiscing elit.

s f

Contact Info
198 West 21th Street, Suite 721
New York, NY 10010
youremail@yourdomain.com
+88 (0) 101 0000 000
Follow Us

12 social media tips voor klein MKB

Voor lokale ondernemers hebben wij 12 social media tips om lokale marketing kracht bij te zetten. Als lokale ondernemer is het belangrijk om je klanten tevreden te houden en dat zij gaan praten over jouw winkel, restaurant, schoonheidssalon of kapperszaak. En hoe tof zou het zijn als dit ook plaatsvindt op social media? Door aan de slag te gaan met social media kun je laten zien wat je doet, je betrokkenheid tonen en delen wat je bezig houdt. Vind je dit lastig of heb je weinig tijd, lees dan dit blog met social media tips voor jouw marketing.

Wil je weten welke social media platformen er zijn en bij jouw bedrijf passen, lees dan straks dit blog op onze website. Verder adviseren wij om het social media platform te kiezen waar je klanten actief zijn.

Bij iMonitoring zien we klein MKB vaak op Instagram en Facebook. Lever jij lokaal of regionaal aan andere bedrijven overweeg dan ook LinkedIn. Verder kan het handig zijn om Google My Business in te zetten. Wanneer mensen dan gaan zoeken via Google op restaurant en plaatsnaam dan komt jouw bedrijf ook voor in de resultaten.

Heb je besloten welke social media accounts je gaat inzetten dan gaan deze tips je helpen:

1. Neem de tijd en geef het tijd!

Social media is geen heilige graal van oplossingen. Het is nodig om een plan te hebben, wat is uitgewerkt. Nu kost het misschien iets meer tijd, maar heb je het eenmaal op de rit dan gaat er ook wat gebeuren. Wanneer je begint dan is het belangrijk dat je social media profiel overeenkomt met wie jij bent, wat je doet en waarom jij interessant bent voor anderen.

2. Deel relevante content

Vanuit iMonitoring communiceren we vaak over het delen van relevante content. Als lokale ondernemer heb je genoeg content wat je kunt delen of ervaringen en tips die je kunt weggeven. Je ziet het trouwens steeds vaker; een kledingwinkel waarvan het personeel een fotoshoot doet van de nieuwe collectie, een restaurant die laat zien hoe sfeervol het is ingericht of foto’s van het nieuwe menu. Ook jij hebt beeldmateriaal wat je kunt gebruiken om te verbinden met de doelgroep.

3. Deel regelmatig social media updates

Wanneer je het juiste social media platform hebt gekozen zorg dat je dagelijks zichtbaar bent. Pas ook de verschillende beeldformaten toe, hierdoor worden je social media updates afwisselend en voorkom je dat het saai wordt voor je fans of volgers. Welke formaten en er allemaal zijn lees je in ons blog: “Social media afmetingen voor jouw perfecte update!

4. Gebruik NAW-gegevens.

Wil je dat jouw fans op volgers je website gaan bezoeken, gaan bellen of jouw winkel gaan bezoeken zorg dat deze gegevens van jouw bedrijf goed zichtbaar zijn in je profiel. Hierdoor maak je het makkelijk dat ze in actie komen om in contact te komen.

5. Gebruik lokale hashtags op Twitter

Heb je gekozen om Twitter in te zetten voor je lokale business dan kun je als hashtag de vestigingsnaam toevoegen. Als mensen dan op locatienaam gaan zoeken dan kom je terug in het zoekresultaat. Ben je bijvoorbeeld als kapper gevestigd in Almere gebruik dan  #Almere. Gebruik op Twitter maximaal drie hashtags, anders wordt het te veel.

6. Facebook lokale groepen en advertising

Is jouw doelgroep actief op Facebook dan biedt dit platform verschillende mogelijkheden. Sowieso heb je een eigen Fanpage met relevante content. Wil je meer tijd besteden aan Facebook en de mensen die daar actief zijn wordt dan lid van een groep. Je hebt op Facebook veel lokale groepen, waarin je kunt reageren en zichtbaar kunt zijn met jouw bedrijf. Bekijk welk groepen voor jou interessant zijn om lid van te worden. Wil je meer betrokkenheid op je eigen fanpage dan is het handig om je eigen social media updates te boosten door te adverteren. Je kunt heel gericht je doelgroep benaderen door op interesses, plaatsnamen en leeftijd te segmenteren. Wil je relevantie groepen vinden dan kun je deze ook Googlen.

7. Pas maximaal 30 hashtags toe op Instagram

Ga je met Instagram aan de slag zorg dan voor goed beeldmateriaal. Scherpe foto’s, video’s of afbeeldingen. Verder kun je voor de vindbaarheid van je bedrijf maximaal 30 hashtags te  gebruiken. Wissel deze af en zorg dat ze in de eerste opmerking staan van je update. Dit werkt positief op het algoritme en je bent langer zichtbaar. Gebruik wel relevante hashtags. Je vindt deze door in Instagram te zoeken op hashtags die je wilt gebruiken. Je krijgt dan ook suggesties die je kunt toepassen.

8. Voorkom dat je alleen verkoopt

Wil je actief aan de slag met social media dan doe je meer dan alleen je product of dienst aanprijzen. Sterker nog; je hebt een verhaal waarmee je wilt verbinden en ‘relaties’ wilt opbouwen. Zorg dat je daar zorgvuldig mee omgaat.  Werk aan je bekendheid op verschillende niveaus, laat ook zien dat je te vertrouwen bent en zorg met de juiste content op het juiste moment voor traffic. Wil je weten hoe je en perfecte social media update kunt maken, lees dan dit blog: “Hoe maak je een goede social media update met iMonitoring?

9. Deel blogupdates op je social media accounts

Heb je een website met een blog dan is het de moeite waard om je fans of volgers hierover te informeren. Wanneer je jouw blog gaat delen dan zorg je voor een hoge kwaliteit in foto’s. Je wilt voorkomen dan jouw blog een verkeerde impressie geeft. Verder zijn er handige oplossingen zoals Yoast of RankMath. Deze SEO-plugins voor WordPress laten zien hoe jouw blogupdate wordt getoond op Linkedin, Facebook, Pinterest en Google My Business. Met de juiste instellingen wordt jouw social media update naar jouw blog perfect gepubliceerd. Informatie hierover lees je op de website van RankMath.

10. Experimenteer en corrigeer

Om te weten wat voor je werkt is experimenteren en corrigeren noodzakelijk. Onderzoek welke social media updates goed voor je werken. Probeer je eigen tone-of-voice te vinden. Dit is de manier waarop je communiceert met je doelgroep. Het geldt ook voor je content, wat past bij jou en waar krijg je de meeste reacties op.

11. Maak je social media activiteiten meetbaar

Om te weten wat goed werkt is het handig om je statistieken te raadplegen. Deze maken inzichtelijk wat goed werkt voor reacties, likes, shares en hoeveel mensen/ social accounts je bereikt. Je kunt dit doen per social media platform of je kunt een oplossing als iMonitoring Basic of Teams proberen. Dan worden je statistieken automatisch inzichtelijk gemaakt. Is het belangrijk dat jouw social media activiteiten ook traffic realiseert voor je webshop dan maak je dit inzichtelijk met Google analytics. Wil je een compleet overzicht dan kun je met een iMonitoring socia media softwarepakket ook aan de slag.

12.  Wees vastberaden!

Zorg dat je consequent bezig bent met je social media accounts. Dit betekent regelmatig updates delen en betrokken zijn. Dit heeft aandacht en tijd nodig. Vind je dit lastig dan kun je social media planning software toepassen om dit te waarborgen. En wanneer je tijd hebt om de interactie aan te gaan, dan bezoek je het sociale platform. Bouke Vlierhuis heeft hierover een interessant blog geschreven. Het is een praktisch voorbeeld hoe je social media planning kunt inzetten voor interactie op het juiste moment (wanneer het jou uitkomt).

Tot slot nog een tip voor de lokale ondernemer met personeel. Betrek je personeel in de social media activiteiten. Als het goed is zijn je medewerkers positief over hun werkgever en bereid om het bereik op social media te vergroten. Samen met je medewerkers kun je meer bereik creëren en zorgen dat je groeit  met volgers, fans en meer actiemomenten die positief effect hebben op jouw bedrijf.

Dit blog is oorspronkelijk geschreven in het Engels en hebben we vertaald naar het Nederlands. Voor informatie kun je de Engelse website bezoeken.